Sorraia, een uitstervend ras.

De Sorraia is qua herkomst te vergelijken met de Konik. Beide stammen af van het oerpaard, de Tarpan. Deze is helaas uitgestorven. De Konik heeft zijn herkomst in Rusland en Polen en de regio daar. De Sorraia heeft zijn herkomst in Portugal. En is dus de zuidelijke tak van de oerfamilie.

Het zuidelijke is ook terug te vinden in een ander bouw dan die van de Konik. Namelijk een Iberische vorm van het hoofd. Langere benen en meer opgericht in het front. Er is dus wat vergelijking met de Spaanse paarden. De Sorraia heeft echter oorspronkelijke en oersterke raskenmerken. Echte overlevers en een gezond, vitaal lijf. Een sober ras, wat zich staande heeft kunnen houden door de eeuwen heen.

Deze kenmerken gaan langzaam aan verloren als we het ras steeds weer met zichzelf blijven kruisen. Er zijn er nog te weinig om het raszuiver of inteeltvrij te houden. Vandaar dat er nu Koniks als stammoeders worden gebruikt.

In 2018 zijn er bij ons 3 veulens geboren. Hun vader een echte Sorraia. Uniek en van levensbelang voor dit prachtige ras. De oervaders en moeders van onze paarden.

Wij zetten ons hier voor in. Het is een intensief project qua verzorging en omgang en huisvesting. We zijn dan ook blij dat de paarden 7 maanden per jaar in natuurgebied mogen grazen.

Toch zijn we op zoek naar een natuurgebied wat 12 maanden per jaar plek biedt aan dit unieke ras. Het zijn echte vrijheidsliefhebbers. En ze binnen een kleine weide houden vraagt om stevige omheiningen.

Mogelijk houden we de 2 merrieveulens en gaan we daarmee verder werken voor het behoud van de Sorraia. Dit enkel als er niet genoeg sponsoring is of als we niet de ruimte vinden om het jaar rond de kudde inclusief moeders te huisvesten. Sponsoring is dus zeer belangrijk voor dit intensieve project.

We geven rondleidingen en vertellen graag onze belevingen met dit unieke ras.

Wil jij de Sorraia sponsoren?

Hier is een link naar een sponsoractie. Steun de Sorraia !